“Communicatie over pensioenen kan leuker, spannender en veel effectiever.”

Wat kunnen pensioencommunicatieadviseurs 

leren van fondsenwervers?

Ik heb een ‘pensioenbreuk’ en niet zo’n kleintje ook. Want 6 jaar geleden heb ik een overstap gemaakt naar de charitatieve sector. Door mijn lagere verdiensten in deze sector kwam er niet alleen een financiële breuk met mijn veel lagere pensioenopbouw. Ook de toegepaste marketingtechnieken in deze sector waren een breuk met de toegepaste technieken in de pensioensector.

Qua marketingcommunicatie kunnen pensioenuitvoerders en -adviseurs nog veel leren van charitatieve instellingen. Als ik een enveloppe van mijn pensioenuitvoerder ontvang, word ik nauwelijks verleid om de enveloppe open te maken. Eerder komt hij op de stapel ‘nog te openen post’. De post is saai en wit. Het enige kleurenaspect is een logo.

Hoe anders is dat bij veel charitatieve instellingen. Zij variëren in vorm en kleur. Zij willen Voorbeeld van creatieve communicatie fondsenwervingblijven verrassen en hun achterban blijven triggeren om te geven of om een fondsenwervende actie op te tuigen. En zij benaderen hun achterban niet alleen bij een ‘life event’, maar gewoon 5, 6, 7 of meer keer per jaar. Zij geven een boodschap mee op de enveloppe en proberen hun achterban te blijven interesseren voor hun missie. Urgentie en emotie spelen een belangrijke rol in het vertellen van hun boodschap. Die enveloppe moet open, het verhaal moet worden gelezen, want ‘the call to action’ moet worden uitgevoerd. (Afbeelding van Artsen zonder Grenzen met toestemming gebruikt; RT).

Die enveloppe moet toch een keer openMarketing van pensioenen kan wel wat meer verleiding aan de voorkant en aan de binnenkant van de enveloppe gebruiken. En niet alleen dat, ook andere middelen kunnen worden ingezet. Een adequaat pensioen opbouwen is urgent, maar de emotie bij de boodschap ontbreekt. Een zakelijke uitstraling heeft vele kanten, maar de leuke, kleurrijke, spannende kant ontbreekt. Want marketingcommunicatie van pensioenen is pas effectief als de ontvanger, de lezer, de boodschap begrijpt en daar naar handelt.

Wilt u zich ook profileren met opvallende pensioencommunicatie? Neem dan vrijblijvend contact op Met René.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: